• Lancering nieuwe naam ‘Netherlands-Turkish Trade Foundation’

    Lancering van nieuwe naam ‘Netherlands-Turkish Trade Foundation’

    De Netherlands-Turkish Trade Foundation (NTTF) heeft haar nieuwe naam officieel gelanceerd als opvolger van de voormalige ‘Stichting Kamer van Koophandel Nederland – Turkije (*1) ‘.

    Met deze naamswijziging onderstreept de NTTF haar toewijding en versterkte positie als economische bruggenbouwer tussen Nederland en Turkije, met diepgaande kennis van de zakelijke cultuur.
    De Nederlandse ambassade in Ankara heeft tijdens de voorbereidingsfase positief gereageerd op de nieuwe naam. Deze verandering zal de transparantie richting de partners van de NTTF vergroten, wat bijdraagt aan effectievere communicatie en samenwerking.
    Ter voorbereiding op de naamswijziging voerde de stichting een analyse uit van de handelsbevorderende activiteiten van Nederlandse vertegenwoordigingen in Turkije. Deze analyse werd uitgevoerd door NTTF-experts, waaronder een AI-communicatieanalist. Het richtte zich op het optimaliseren van strategische doelen, gebaseerd op de behoeften en nieuwe kansen binnen het bedrijfsleven.
    De NTTF blijft fungeren als coördinatiepunt en biedt laagdrempelige, praktijkgerichte en persoonlijke ondersteuning aan Nederlandse bedrijven die de Turkse markt willen betreden.
    De ‘not-for-profit’-stichting werkt vanuit Rotterdam nauw samen met commerciële partners in Istanbul, waaronder het Holland Trade Center Istanbul (HTCI) en Turkish Dutch Trade Consulting (TDTC) met betrouwbare netwerken van lokale dienstverleners.
    Contact info [ ] nttf.nl

     

    1)  De vorige naam van de bilaterale KvK, ‘stichting Kamer van Koophandel Nederland-Turkije’, riep associaties op met een lokale KvK. De nieuwe naam per notariële acte, 21-8-2024 van de stichting luidt Netherlands-Turkish Trade Foundation. Registratie KvK 57773599.
  • Zoete start inspirerende EU-presentatie

    De geur van specerijen vulde de conferentieruimte in Rotterdam. Een Turkse delegatie van de Kamer van Koophandel en Industrie van de regio Manisa bracht een lekkernij ‘Manisa Mesir Macunu’ mee als smakelijke introductie tot een belangrijk onderwerp: de Green Deal en de gevolgen ervan voor Europese en Turkse bedrijven.

    Kruidige snack voor Nederlandse supermarkt?
    Manisa Mesir Macunu, een traditionele Turkse stevige toffee kauwpasta gemaakt van honing of druivenmelasse, vermengd met diverse kruiden en noten, biedt een smaakvolle afwisseling van het alledaagse zoet, zout en bitter dat in Nederlandse winkels te vinden is. Deze snack is op smaak gebracht met kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en soms kruiden zoals munt of tijm.

     

    Macun toffee
    Ook toonde men rozijnen die vermengd waren met flinterdunne appelsienschillen. Een creatieve en slimme manier om een extra smaak ‘twist’ toe te voegen aan een oeroud product, de rozijn. Geïnteresseerde Nederlandse producenten en importeurs kunnen zich melden bij de stichting om dit soort trends en andere kansen te ontdekken in Turkije.
    Voorkom CO2-belasting
    De Europese Green Deal en de verplichte bureaucratische verwerking en implementatie van deze regels stonden vervolgens op het programma. Het Holland Trade Center Istanbul was uitgenodigd om een presentatie te geven over dit onderwerp. Vertegenwoordigers van de Kamers van Koophandel en gemeenten van de zustersteden Valencia uit Spanje, Manisa en andere gemeenten uit Turkije waren aanwezig.
    “De Green Deal stelt strenge eisen aan de CO2-uitstoot,” aldus de woordvoerder van het Holland Trade Center Istanbul. “Bedrijven die niet aan deze eisen voldoen, riskeren hoge CO2-belastingen op hun producten. Dit kan hun concurrentiepositie aanzienlijk schaden.”
    Concurrentiepositie behouden door training
    Al snel werd duidelijk dat het delen van kennis, praktische handreikingen en trainingen over hoe men de Green Deal-regels dient te implementeren van groot belang is. “Wij staan klaar om Turkse bedrijven te ondersteunen bij deze transitie,” vervolgde de Nederlandse expert. “Het is van cruciaal belang dat ze de juiste stappen nemen om hun productieprocessen te verduurzamen. Alleen zo kunnen ze hun marktaandeel in Europa behouden en zelfs uitbreiden.”

     

    Presentatie Holland Trade Centre Istanbul
    Over het algemeen kan men stellen dat Turkse Kamers van Koophandel zich aan het voorbereiden zijn voor de Green Deal met ‘Europa’ sessies en trainingen. Echter, typerend voor Turkije is dat deze veelal door (technische) ingenieurs of door (algemene) consultants worden gefaciliteerd.
    Juist daarin onderscheidt het Holland Trade Center Istanbul zich. De trainingen worden gegeven door ondernemers die bij hun opdrachtgevers de Green Deal-implicaties reeds hebben doorgevoerd. Zij zijn gespecialiseerd in internationaal product-, programma- en projectmanagement en hebben jarenlange praktijkkennis in o.a. de voeding, energiesector en IT-sector.
    Persoonlijke matchmaking
    Met het uitdelen van contactgegevens werd deze presentatie constructief afgesloten. Een vraag die de stichting vaak ontvangt van geïnteresseerde Nederlandse ondernemers is “Wat voor soort Turkse deelnemers kunnen wij verwachten als we u bezoeken? Ziehier een screenshot van de bovengenoemde delegatie:

     

    Deelnemerslijst Manisa Chamber of Commerce and Industry

     

    Met een mix van zakelijke inzichten, culinaire ontdekkingen en de typerende Turkse ceremoniële hoffelijkheid werd het bezoek afgesloten.
    Geïnteresseerden kunnen een persoonlijke afspraak maken info@hollandtradecenteristanbul.com
  • Evenement Europese Green Deal in Turkije

    Op 8 mei vond een high level evenement plaats aan de Sakarya Universiteit in Turkije. Het was gewijd aan de impact van de Europese Green Deal regelgeving voor Turkije. Sprekers van Turkse ministeries en Europese bilaterale handelskamers, brachten managers, academici en beleidsmakers samen om de uitdagingen en kansen van de Green Deal te bespreken.
    Exporteurs en beroepsverenigingen deelden hun opinie met het toegestroomde publiek. De deelnemers bestonden verder uit vertegenwoordigers van de Raad van Toezicht op Accounting en Auditing, diverse ministeries zoals die van Handel en Milieu, en topmanagers van vooraanstaande industrieën zoals Pirelli en Fiat.

     

    * Sprekers panel
    Een van de uitgenodigde panelsprekers vanuit de bilaterale handelskamers was de stichting Netherlands – Turkish Trade Foundation (NTTF). Leyla De Mos, een internationale handelsexpert met ervaring met zowel Nederlandse als Turkse ondernemingen, was uitgenodigd als spreker. Haar expertise in handel en duurzaamheid, gecombineerd met haar jarenlange relaties met kleine en middelgrote producenten in diverse sectoren, maakte haar de ideale spreker. Presentatie Leyla De Mos:
    – Actions on waste challenges
    – Corporate Sustainability Due Diligence
    – Digital Passport for textiles
    – Ecodesign for Sustainable Products Regulation
    – Sustainable Products Regulation
    Als motivatie voor de EU die steeds strengere ontwerpeisen aan textiel stelt, gaf Leyla aan dat 80% van de ecologische voetafdruk van een textielproduct in de hele levenscyclus wordt bepaald in de ontwerpfase. Daarom legt de EU meer verantwoordelijkheden op de schouders van textielproducenten.
    Duurzaamheid laat zich in geld uitbetalen. Leyla nam als voorbeeld de bestaande (oude) Ecodesign Directive uit 2009. Deze heeft zich goed bewezen voor business, consumenten en milieu. In 2021 bespaarde deze €120 miljard in energiebesparing en 10% op de energierekening van consumenten. Concreet betrof het 31 soorten producten die onder de Ecodesign Directive vallen. Tegelijkertijd weegt de EU de kosten van elke maatregel af tegen de betaalbaarheid van textiel.
    Het Digital Product Passport dient transparante informatie te bevatten over producten. Dit zodat afnemers, bedrijven en consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken in geval van reparaties en recycling. Met name voor de bouwsector is dit van belang. Voor de komst van een dergelijk digital passport werd reeds gewaarschuwd door Peter Wolters, vicevoorzitter van de stichting KvK Nederland-Turkije, in een artikel in Istanbul Today in 2020.
    Leyla legde uit dat innovaties Turkse bedrijven een voorsprong op concurrenten geven doordat deze eerder als leverancier gekozen worden door Nederlandse importeurs. Maar ook op kleinere, lokale schaal biedt het voordelen. Als voorbeeld gaf ze aan dat voor iedere 1.000 ton ingezameld textiel voor hergebruik 20 tot 35 sociale jobs gecreëerd worden.
    Verder sprak Leyla over het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Dit is een koolstofbelasting op de invoer van energie-intensieve producten in de EU. Dit mechanisme, dat volledig wordt geïmplementeerd in 2026, zal een belangrijke rol spelen in het stimuleren van wereldwijde, schonere productie. Voor Turkse exporteurs betekent dit dat zij moeten investeren in schonere technologieën om concurrerend te blijven op de Europese markt.
    De Nederlandse belastingdienst vraagt buitenlande bedrijven sinds 2023 om bepaalde goederen te rapporteren. Vanaf 1 januari 2026 geldt er een registratie- en betaalplicht. Tevens zullen Nederlandse importeurs de CO2-voetafdruk van geïmporteerde elektriciteit en van materialen als staal, ijzer, aluminium, cement en meststoffen moeten documenteren en rapporteren. Ook chemicaliën, waterstof en kunststoffen kunnen hieronder vallen.
    Met haar diepgaande kennis en ervaring is Leyla De Mos een toonaangevende stem in de dialoog over duurzaamheid en handel tussen Turkije en Europa. Haar presentatie op dit evenement onderstreept haar positie als een invloedrijke expert die bedrijven helpt om te navigeren door de complexe landschappen van internationale handel en milieuwetgeving.

     

    * Deelname expert certificaat Leyla De Mos (rechts)
    Met kantoren in zowel Nederland en Turkije heeft Leyla een reputatie opgebouwd als een bruggenbouwer tussen verschillende sectoren, ondernemingen en ondernemers. Met het nieuwe ‘Holland Trade Center İstanbul’ zal ze nog meer capaciteit aanbieden tezamen met haar Nederlands-Turkssprekende partner Fred van der Weijde, gespecialiseerd in (energie en IT) product- en projectmanagement en outsourcing in Turkije.
    Contact voor meer informatie.
  • Laurentien van Oranje en Ethem

    Kijk ze trots staan, Ethem Emre naast Laurentien van Oranje. Ze staan zij aan zij in haar Mylimalima Flagship Store. Hoe is die spontane ontmoeting tot stand gekomen?

    Ethem was als intercultureel – sociaal ondernemer uitgenodigd door BBIS voor een inspiratietour in het kader van het Bridge to Change-project. Dit project, gesteund door Social Enterprise NL, streeft naar een meer inclusief ecosysteem voor sociaal ondernemerschap in Nederland.

    Bij het eerste bezoek op de tour werd MyLimalima van Laurentien van Oranje in Den Haag bezocht.

    Namens de stichting Netherlands – Turkish Trade Foundation (NTTF) wil Ethem zich bij deze nogmaals danken voor haar inzet ten bate van de getroffen toeslagenouders. Overigens bleek tijdens het gesprek met enige verrassing dat Laurentien en Marco Speelmans van AEGON Nederland, een kennispartner van Ethem, elkaar ook uit diverse branche commissies kennen.

    Dergelijke ontmoetingen tussen een Nederlandse en een Turks-Nederlandse sociaal-ondernemer zijn leerzaam en interessant voor beiden.

    Ethem heeft 42 jaar ondernemerschap op te teller staan. Op zijn tienjarige leeftijd is hij met zijn moeder, broers en zusters in kader van gezinshereniging in 1974 naar Nederland gekomen. In 1982 is hij als Turkse Tolk vertaler gestart. De laatste 20 jaar zit hij in de letselschaderegelingen voor slachtoffers van verkeer en bedrijfsongevallen Rechtswinkel Letselschade en Randstad Personenschade.

    Tien jaar geleden richtte hij het eerste interculturele, arbeidsdeskundige bureau Inter-Focus op ter ondersteuning van verzekeraars en werkgevers bij ziekteverzuim en herstel. Ethem is daarmee ook ondertekenaar van het convenant SER Diversiteit in Bedrijf.

    Vragen? Iedereen is welkom voor een tafeldialoog met Turkse linzensoep in Rotterdam (Ethem: 06 39110 234).

     

  • Ga mee AGF kansen ontdekken in Turkije (september)

    Na voorgaande succesvolle handelsmissies is de Netherlands – Turkish Trade Foundation enthousiast om opnieuw een spannende handelsreis naar Turkije aan te bieden. Bekijk het videoverslag van Antalya en Mersin.
    Nederlandse en Vlaamse bedrijven kunnen de uitstekende commerciële kansen ervaren die Turkije biedt. Vanwege de economische groei en zakelijke ontwikkelingen zijn er meer mogelijkheden in diverse sectoren. Laten we samen met Nederlandstalige handelsexperts het bruisende Türkiye ontdekken!

    Continue reading

  • Netherlands – Turkish Trade Foundation, Holland Door en Tarım Kredi Holding Samenwerking: Vooruitgang in Dimensies

    Netherlands – Turkish Trade Foundation (NTTF) werkt samen met Holland Door, een van de toonaangevende sectororganisaties in Nederland, om activiteiten uit te voeren op gebieden die bijdragen aan de bilaterale handels- en investeringsbetrekkingen tussen Turkije en Nederland, voornamelijk in de landbouw- en voedingssectoren. Daarnaast hebben we een delegatie onder leiding van de heer Temel Tayyar Yeşil, voorzitter van de Raad van Bestuur van Tarım Kredi Holding, dat de dochterondernemingen van Tarım Kredi Cooperatives beheert, ontvangen op ons hoofdkantoor in Rotterdam. Dit bezoek markeerde een belangrijke mijlpaal in onze samenwerking.

    Tijdens deze ontmoeting bespraken de NTTF, Holland Door en Tarım Kredi Holding het groeipotentieel in de landbouw- en voedingssectoren en verkenden zij wederzijdse kansen. Onderwerpen zoals de introductie van Turkse producten op de Nederlandse markt, sectorale samenwerkingen en merkstrategieën werden grondig onderzocht.

    Met als doel bij te dragen aan de duurzame groei van de handel tussen Turkije en Nederland en aan wederzijds voordeel, streeft de NTTF naar het ontwikkelen van een sterke samenwerking met Holland Door en Tarım Kredi Holding. Deze samenwerking zal aanzienlijke bijdragen leveren aan de economische ontwikkeling en duurzame groei van beide landen.

    In onze toekomstige inspanningen zullen we de samenwerking tussen de NTTF, Holland Door en Tarım Kredi Holding verdiepen om de handels- en investeringsrelaties tussen Turkije en Nederland verder te versterken. Deze samenwerking zal ons voortstuwen naar een toekomst vol innovatie en samenwerking.

  • Beursstatistieken onthullen Nederlandse handelsdynamiek in Turkije

    Nederlandse ondernemingen staan op een kruispunt, zoals beschreven in een nieuwe publicatie van de Rabobank “Sectorprognoses: afkoeling en verduurzaming in veel sectoren”. In een dergelijke situatie liggen internationale kansen. Dankzij slim combineren met beursdeelname gegevens komen er nieuwe inzichten aan het licht.
    Redactioneel: de auteur van dit artikel heeft AI ingezet om het Rabobank rapport te ‘matchen’ met een op het eerste gezicht totaal ander overzicht: een taartdiagram die de deelname van Nederlandse bezoekers aan verschillende industrieën in Turkse beurzen weergeeft. 
    De getoonde taartdiagram (bron: Tuyap) vertelt een overtuigend verhaal. Met een aanzienlijke vertegenwoordiging van 22% in de meubelindustrie en een opmerkelijke 19% in de sector van deuren, ramen en glas, is het duidelijk dat de Nederlandse aanwezigheid op Turkse beurzen zowel robuust als divers is.
    Ook in de verpakkings- en kunststofindustrie is een aanzienlijke betrokkenheid te zien, met respectievelijk 16% en 10%. Het schetst een beeld van de veelzijdige Nederlandse industriële reikwijdte.
    Dit patroon van deelname zegt ook iets over de belangen van Nederlandse industrieën in het economische weefsel van Turkije. Bijvoorbeeld, de meubelsector, die een groot deel van de Nederlandse bezoekers uitmaakt met 22%, sluit goed aan bij Turkije’s groei in stedelijke ontwikkeling en de toenemende vraag naar kwalitatieve en duurzame woonoplossingen.
    De prognoses van Rabobank suggereren een krimp in verschillende sectoren, waarbij landbouw en industrie zich schrap zetten voor een neergang. Er is een duidelijke tweedeling waar uitdagingen in binnenlandse sectoren goed kunnen vertalen naar grensoverschrijdende kansen.
    De landbouwsector, die een krimp van 1,3% verwacht, kan troost vinden in de Turkse vraag naar hoogwaardige landbouwproducten en innovatie in duurzame landbouw – gebieden waar Nederlandse expertise wereldwijd erkend wordt.
    In de wereld van de industrie, waar een lichte daling in de vraag wordt waargenomen, hebben Turkse beurzen deuren geopend voor 10% van de Nederlandse bedrijven die gespecialiseerd zijn in kunststoffen en 2% in machines. Deze beurzen bieden unieke kansen om Nederlandse innovaties te presenteren en nieuwe handelsverbindingen te smeden in een land waar de industriële groei opmerkelijk is.
    Gezien deze inzichten zijn internationale handelsmissies, bijvoorbeeld naar Turkije, niet slechts een suggestie, maar een strategische noodzaak voor Nederlandse ondernemingen.
    Om zakelijke potentie te benutten en optimale resultaten te behalen adviseert de Netherlands – Turkish Trade Foundation met aangesloten expert/partners om kosten te besparen door slechts een of twee keer aan een beurs deel te nemen (X-1000 €). In opvolgende jaren kan worden geïnvesteerd in het inhuren van een Nederlandssprekende, Turkse handelsexpert. Dergelijks experts kunnen het Nederlandse bedrijf vertegenwoordigen op een beurs en individuele contacten opvolgen.
    Contact voor meer informatie.
  • Bouwen aan toekomst na aardbeving

    Wat is er gebeurd met de Giro 555 steun uit Nederland voor de heropbouw van de aardbevingsregio in Turkije?
    Presentator Jeroen Pauw bezoekt in de uitzending ‘Pauw in Turkije’ de zwaar getroffen gebieden in en rond Hatay, Gaziantep, Adiyaman en het grensgebied met Syrië. Bekijk video.
    De handel krijgt in dit NOS / NPO verslag ook aandacht (zie min. 42:15) waarvoor de stichting KvK Nederland-Turkije een lans brak vis-a-vis MKB’ers in Nederland. Lees artikel.
    Samenwerkende (Turkije) hulporganisaties achter Giro555: Care Nederland  –  Cordaid  –  Kerk in Actie –  Rode Kruis Nederland – Oxfam Novib  –  Save the Children Nederland – Stichting Vluchtelingen – UNICEF Nederland – World Vision Nederland – People in Need / Robbert van den Berg. Waarvoor dank!
    Analyses en cijfers over behoeftes en kansen voor een duurzaam herstel van het personeelsbestand in het aardbevingsgebied (field survey juli 2023) kan opgevraagd worden bij de stichting.

     

    * Impact import/export per provincie na aardbeving
    Geinteresseerden in een handelsmissie naar de Turkse regio om samen met lokale KvK’s en ondernemers kansen en behoeftes te onderzoeken kunnen contact opnemen met de stichting.
    Hoe kan men zich in de toekomst (beter) uitrusten in geval van dergelijke rampen? In bedrijven dient het bewustzijn over rampenrisico’s te worden vergroot in alle managementniveaus en onder werknemers. De stichting kan u doorverwijzen naar experts/opleidingen voor Disaster and Emergency Management Certificate. Contact.
  • Op bezoek in Antwerpen

    Met plezier kijken we terug op de workshop “Beyond Borders Turkije” (6 december) met een select aantal leden van de KvK Antwerpen Waasland. Er waren ondernemers uit de sectoren internationale expeditie, interieurdecoratie, hygiëneproducten en bakkerij, patisserie en chocolade.
    In een ontspannen sfeer werden concrete uitdagingen en kansen op de Turkse markt besproken, terwijl waardevolle inzichten werden gedeeld met als doel van elkaar te leren en uiteindelijk zakelijk succes te bevorderen. De uitdagingen en frictiepunten waarmee de deelnemers werden geconfronteerd waren divers en illustreren de complexiteit van internationaal zakendoen.
    Eén deelnemer met kantoren in meer dan 50 landen zocht manieren om financiële risico’s af te dekken, personeelsverloop te verminderen en gekwalificeerde verkoopmedewerkers aan te werven. Een andere deelnemer wilde meer inzicht in de interieurmarkt in Turkije, inclusief beurzen, distributie, online markten en concurrentie voor hun producten.
    Een bijzonder hoogtepunt was een (online deelnemer vanuit Turkije) wereldwijde banketspeler met filialen in 68 landen en meer dan 7200 werknemers. Zij leveren aan bedrijven zoals Dunkin Donuts, McDonald’s, Starbucks, Walmart en Tesco. Met vallen en opstaan is het hen uiteindelijk gelukt om succesvol te groeien in Turkije.
    Maar ook in Turkije is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Pas op voor valkuilen en culturele verschillen. Laat u zeker de eerste keer begeleiden! Vier Turkije-experts deelden hun inzichten.
    Fred van der Weijde van Holland Trade House Istanbul, een trotse Nederlands-Turkstalige, somde meerdere succesvol uitgevoerde projecten op in onder andere de voedsel/drankensector. Voor klanten heeft hij in Turkije energiebesparende, biogas- en stankbestrijdende installaties opgestart, compleet met businessplan, planning, vergunningen, design, procesontwerp, vastgoedselectie, grondstoffen, machines, afnemers, personeel en organisatie, enzovoort.
    Ethem Tokgözlü van Counsell Global Consulting bood een aantrekkelijk ‘investeringsmenu’ met fiscale voordelen voor investeerders uit Vlaanderen en Nederland. Turkije biedt een robuuste economie (11e economie ter wereld), een indrukwekkende thuismarkt (84 miljoen inwoners), jonge werknemers (de helft is jonger dan 33,5 jaar), een netwerk van goed verbonden steden (24 stedelijke centra met meer dan 1 miljoen inwoners) en RoRo- en blocktreinverbindingen naar België in 8 dagen.
    Leyla de Mos van Dutch Turkish Trade Consulting, wat op zal gaan in Holland Trade House Istanbul, toonde praktijkcases van klanten die zij heeft begeleid, soms letterlijk het veld in (of de kas, industrie, overheidsinstelling). Zij weet als geen ander dat succesvol zakendoen met Turkije niet alleen afhangt van gezellig netwerken op een cocktailparty. Concrete cases die zij illustreerde, omvatten o.a. de paprikateelt, zaadveredelingsmachines, textiel, huishoudartikelen, computeraccessoires en sportartikelen. Leyla verzorgt de volledige klantreis, inclusief marktonderzoek, bedrijfsbeoordeling, partner search, werving, coaching van personeel, naleving van handelswetgeving en op maat gemaakte (individuele of groeps) handelsmissies.
    Het belang van culturele omgangsvormen, formaliteiten, hiërarchie en valkuilen tijdens onderhandelingen passeerden de revue met de vicevoorzitter van de Netherlands – Turkish Trade Foundation. Turken zijn echte kansenpakkers, ze hebben een groot improvisatievermogen en zijn servicegericht.
    Echter, om optimaal gebruik te maken van dit potentieel, is kennis van de Turkse managementstijlen en interculturele weetjes essentieel. Het juist managen van Turks personeel en extra controle in bepaalde situaties zijn een must.
    Bent u geinteresseerd in een dergelijke workshop in uw instelling/onderneming? Contact hier of bel 06 39110243.

     

  • Nederlandse Agri-fresh ondernemers vinden nieuwe markten in Turkije

    In de wereld van Agri-fresh is het identificeren van nieuwe, vruchtbare markten essentieel voor groei en voortbestaan. Voor Karin en Gerard, eigenaren van een Agri-fresh bedrijf in Nederland, was het uitbreiden van hun horizon meer dan een wens – het was een noodzaak.

    Hun reis naar internationaal succes begon met een eenvoudige, maar cruciale stap: het inschakelen van Leyla De Mos, Project Manager Business Development Turkije, een ervaren export adviseur met een diepgaande kennis van de Turkse markt.
    De uitdaging: anonimiteit en kwaliteit handhaven
    De klant, een Nederlandse duo, bekend om hun fresh-producten met een specifieke smaak – een favoriet bij vele consumenten, waaronder een supermarktketen – had een specifieke uitdaging. Ze wensten hun anonimiteit (hun persoonsnamen in dit artikel zijn fictief) en focus op kwaliteit te behouden terwijl ze nieuwe kansen zochten in Turkije. Hun wens om onder de radar te blijven, gecombineerd met de ambitie om te groeien, vereiste een subtiele en doeltreffende aanpak.
    Aanpak: precisie en persoonlijke aandacht
    Leyla’s reactie op deze uitdaging was niets minder dan bewonderenswaardig. Ze begreep de wens van het duo om anoniem te blijven en zorgde voor een strategie die zowel hun privacy als hun zakelijke doelen respecteerde. Haar benadering was grondig en persoonlijk, met regelmatige updates en een strak programma dat geen tijd verspilde. De reis naar Turkije, zorgvuldig gepland met avondvluchten, was efficiënt en tegelijkertijd comfortabel.
    Resultaten: waardevolle contacten en vertrouwen
    De resultaten spraken voor zich. Leyla’s expertise en inzicht in de Turkse markt stelden Karin en Gerard in staat om waardevolle contacten te leggen met potentiële partners die niet alleen overeenkwamen met hun zakelijke doelstellingen, maar ook met hun specifieke Nederlandse kwaliteitscriteria.
    Reflectie en toekomstvisie
    In een klanten-evaluatie benadrukten Karin en Gerard de positieve ervaringen met Leyla’s diensten zoals verwerkt in dit artikel. Hun waardering voor de grondige voorbereiding, regelmatig contact en waardevolle afspraken was evident. Dit verhaal is een bewijs van de kracht van deskundige begeleiding ‘met de laarzen het veld in’ bij internationale handel.
    Laat dit succesverhaal een inspiratiebron zijn (ook) voor vele kleine ondernemers in de Agri-fresh en andere sectoren: met de juiste hulp en strategie is de wereldwijde markt binnen handbereik. Neem vrijblijvend contact 06 819943569 – leyla.demos [ ]turkishdutchtrade.com