Zoete start inspirerende EU-presentatie

De geur van specerijen vulde de conferentieruimte in Rotterdam. Een Turkse delegatie van de Kamer van Koophandel en Industrie van de regio Manisa bracht een lekkernij ‘Manisa Mesir Macunu’ mee als smakelijke introductie tot een belangrijk onderwerp: de Green Deal en de gevolgen ervan voor Europese en Turkse bedrijven.

Kruidige snack voor Nederlandse supermarkt?
Manisa Mesir Macunu, een traditionele Turkse stevige toffee kauwpasta gemaakt van honing of druivenmelasse, vermengd met diverse kruiden en noten, biedt een smaakvolle afwisseling van het alledaagse zoet, zout en bitter dat in Nederlandse winkels te vinden is. Deze snack is op smaak gebracht met kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en soms kruiden zoals munt of tijm.

 

Macun toffee
Ook toonde men rozijnen die vermengd waren met flinterdunne appelsienschillen. Een creatieve en slimme manier om een extra smaak ‘twist’ toe te voegen aan een oeroud product, de rozijn. Geïnteresseerde Nederlandse producenten en importeurs kunnen zich melden bij de stichting om dit soort trends en andere kansen te ontdekken in Turkije.
Voorkom CO2-belasting
De Europese Green Deal en de verplichte bureaucratische verwerking en implementatie van deze regels stonden vervolgens op het programma. Het Holland Trade Center Istanbul was uitgenodigd om een presentatie te geven over dit onderwerp. Vertegenwoordigers van de Kamers van Koophandel en gemeenten van de zustersteden Valencia uit Spanje, Manisa en andere gemeenten uit Turkije waren aanwezig.
“De Green Deal stelt strenge eisen aan de CO2-uitstoot,” aldus de woordvoerder van het Holland Trade Center Istanbul. “Bedrijven die niet aan deze eisen voldoen, riskeren hoge CO2-belastingen op hun producten. Dit kan hun concurrentiepositie aanzienlijk schaden.”
Concurrentiepositie behouden door training
Al snel werd duidelijk dat het delen van kennis, praktische handreikingen en trainingen over hoe men de Green Deal-regels dient te implementeren van groot belang is. “Wij staan klaar om Turkse bedrijven te ondersteunen bij deze transitie,” vervolgde de Nederlandse expert. “Het is van cruciaal belang dat ze de juiste stappen nemen om hun productieprocessen te verduurzamen. Alleen zo kunnen ze hun marktaandeel in Europa behouden en zelfs uitbreiden.”

 

Presentatie Holland Trade Centre Istanbul
Over het algemeen kan men stellen dat Turkse Kamers van Koophandel zich aan het voorbereiden zijn voor de Green Deal met ‘Europa’ sessies en trainingen. Echter, typerend voor Turkije is dat deze veelal door (technische) ingenieurs of door (algemene) consultants worden gefaciliteerd.
Juist daarin onderscheidt het Holland Trade Center Istanbul zich. De trainingen worden gegeven door ondernemers die bij hun opdrachtgevers de Green Deal-implicaties reeds hebben doorgevoerd. Zij zijn gespecialiseerd in internationaal product-, programma- en projectmanagement en hebben jarenlange praktijkkennis in o.a. de voeding, energiesector en IT-sector.
Persoonlijke matchmaking
Met het uitdelen van contactgegevens werd deze presentatie constructief afgesloten. Een vraag die de stichting vaak ontvangt van geïnteresseerde Nederlandse ondernemers is “Wat voor soort Turkse deelnemers kunnen wij verwachten als we u bezoeken? Ziehier een screenshot van de bovengenoemde delegatie:

 

Deelnemerslijst Manisa Chamber of Commerce and Industry

 

Met een mix van zakelijke inzichten, culinaire ontdekkingen en de typerende Turkse ceremoniële hoffelijkheid werd het bezoek afgesloten.
Geïnteresseerden kunnen een persoonlijke afspraak maken info@hollandtradecenteristanbul.com