VNO-NCW ‘Business Support Türkiye’, Den Haag

Naast een goed hart, geld en medicijnen (vandaag) is een plan van aanpak om de handel weer op gang te brengen de volgende stap (morgen). Met die verwachting nam de Netherlands Turkish Trade Foundation deel aan de ‘Business support Türkiye’ bijeenkomst in Den Haag georganiseerd door VNO-NCW op 22 februari.

Deelnemers waren o.a. de minister van Buitenlandse Zaken Liesje Schreinemacher, de Turkse Minister van de Handelszaken Mehmet Muş, de Turkse ambassadeur in Nederland Selçuk Ünal, de gastgever en voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen, de voorzitter van Hotiad, Hikmet Gürcüoğlu en de eigenenaar van Corendon, Atilay Uslu.
Een lijst met mogelijke actiepunten werd van te voren informeel gedeeld door de Netherlands Turkish Trade Foundation – Turkije in haar netwerk. Men is verheugd dat een aantal punten, impliciet dan wel expliciet, door menig spreker werd omarmd.

 

? City partnerships: momenteel zijn er tussen Nederland en Turkije alleen apartnerships tussen Alkmaar + Bergama; Amsterdam + Istanbul/Şişli & Izmit; Delft + Adapazarı/Sakarya. Echter, geen partnership met een stad in de getroffen aardbeving regio. Derhalve pleit de stichting KvK voor een ondernemerspartnership, bijvoorbeeld met Kahramanmaras en Hatay.
⚡ Sustainable energy supply: als voorbeeld en ter inspiratie voor anderen kunnen we de industriële, houten pelletgestookte ketel/boiler noemen die door een weldoener – via de stichting KvK – gedoneerd werd. Meerdere straten of ziekenhuis complexen kunnen daarmee weer warmwater produceren.
? Trade missions: ondernemers zouden meer moeten deelnemen aan handelsmissies naar getroffen sectoren, industrieen en/of commerce. Doel: matchen van Nederlandse importeurs met Turkse producenten. De getroffen stad Adana werd reeds bezocht door een Nederlandse handelsmissie gefaciliteerd door de stichting in 2021.
‘Disaster training’ werd als zodanig niet genoemd tijdens de VNO-NCW bijeenkomst. Hoewel deze al bestaat in Turkije kan men zich de kritische vraag stellen of een andere vorm van rampentraining nodig is. Een nieuw privaat initiatief voor bedrijven is daarom in het leven geroepen. Vraag de stichting KvK voor meer informatie.
‘Logistiek nationaal plan’ kwam ook niet ter sprake terwijl gebleken is dat er behoefte is aan vlotte (hulp) toeleveringsketens. Een medewerker van de stichting pleit sinds enige jaren via de VN voor meer aandacht voor een logistiek (onderzoeks) agenda gedragen door marktspelers en overheid.
Wilt uw onderneming óók op de langere termijn uw Turkse collega’s aan de andere kant van de toeleveringsketen helpen met de broodnodige herstart van hun bedrijven in de getroffen regio?
Wilt u overleggen met uw conculega’s? Ondernemers kunnen (gratis) gebruik maken van de vergaderfaciliteiten van de stichting NTTF in Rotterdam.
Contact