Nederlandse fietsindustrie naar Turkije. Springt u achterop?

Turkije was even de NOS headline op het 8-uur journaal deze week. Blijkbaar biedt het land een kostenefficiënt en kwalitatief hoogstaand alternatief voor de fietsindustrie. Deze zomer rolt in Nederland de laatste conventionele fiets van de merken Batavus en Sparta van de band. Het moederbedrijf, Accell, moet bezuinigen en heeft besloten de productie te verplaatsen naar o.a. Turkije om de kosten te drukken.

De Nederlandse productie wordt geconcentreerd in één fabriek in Heerenveen. Daar komt de focus te liggen op de ontwikkeling van innovatieve en technisch hoogwaardige fietsen. Dit leidt helaas tot het verlies van 150 banen en het einde van de productie van deze twee iconische Nederlandse fietsmerken.
Toch blijft de Nederlandse fietscultuur onaangetast. Nederland is en blijft een fietsland. Het is goed in het bedenken van nieuwe fietsconcepten. Voor elke levensfase is er een fiets. Inventieve ideeën vinden hun weg via de export naar het buitenland. Daarnaast heeft Nederland allerlei fietssnelwegen, ontworpen door ingenieurs, die internationaal gevraagd worden voor hun expertise.
Zoekt u als ondernemer een manier om ‘achterop de fiets’ mee te liften? Graag nodigt de stichting u uit om dit soort kansen in de metaalindustrie, maar ook in andere sectoren te verkennen. De verplaatsing naar landen zoals Turkije bespaart niet alleen productiekosten. Het opent ook nieuwe markten in de regio.
De stichting werkt samen met lokale marktonderzoekers en technische experts in het veld.
Neem gerust contact op!

 

Bron video: NOS