Evenement Europese Green Deal in Turkije
Op 8 mei vond een high level evenement plaats aan de Sakarya Universiteit in Turkije. Het was gewijd aan de impact van de Europese Green Deal regelgeving voor Turkije. Sprekers van Turkse ministeries en Europese bilaterale handelskamers, brachten managers, academici en beleidsmakers samen om de uitdagingen en kansen van de Green Deal te bespreken.
Exporteurs en beroepsverenigingen deelden hun opinie met het toegestroomde publiek. De deelnemers bestonden verder uit vertegenwoordigers van de Raad van Toezicht op Accounting en Auditing, diverse ministeries zoals die van Handel en Milieu, en topmanagers van vooraanstaande industrieën zoals Pirelli en Fiat.
Een van de uitgenodigde panelsprekers vanuit de bilaterale handelskamers was de stichting Netherlands Turkish Trade Foundation (NTTF). Leyla De Mos, een internationale handelsexpert met ervaring met zowel Nederlandse als Turkse ondernemingen, was uitgenodigd als spreker. Haar expertise in handel en duurzaamheid, gecombineerd met haar jarenlange relaties met kleine en middelgrote producenten in diverse sectoren, maakte haar de ideale spreker. Presentatie Leyla De Mos:
– Actions on waste challenges
– Corporate Sustainability Due Diligence
– Digital Passport for textiles
– Ecodesign for Sustainable Products Regulation
– Sustainable Products Regulation
Als motivatie voor de EU die steeds strengere ontwerpeisen aan textiel stelt, gaf Leyla aan dat 80% van de ecologische voetafdruk van een textielproduct in de hele levenscyclus wordt bepaald in de ontwerpfase. Daarom legt de EU meer verantwoordelijkheden op de schouders van textielproducenten.
Duurzaamheid laat zich in geld uitbetalen. Leyla nam als voorbeeld de bestaande (oude) Ecodesign Directive uit 2009. Deze heeft zich goed bewezen voor business, consumenten en milieu. In 2021 bespaarde deze €120 miljard in energiebesparing en 10% op de energierekening van consumenten. Concreet betrof het 31 soorten producten die onder de Ecodesign Directive vallen. Tegelijkertijd weegt de EU de kosten van elke maatregel af tegen de betaalbaarheid van textiel.
Het Digital Product Passport dient transparante informatie te bevatten over producten. Dit zodat afnemers, bedrijven en consumenten weloverwogen keuzes kunnen maken in geval van reparaties en recycling. Met name voor de bouwsector is dit van belang. Voor de komst van een dergelijk digital passport werd reeds gewaarschuwd door Peter Wolters, vicevoorzitter van de Netherlands Turkish Trade Foundation, in een artikel in Istanbul Today in 2020.
Leyla legde uit dat innovaties Turkse bedrijven een voorsprong op concurrenten geven doordat deze eerder als leverancier gekozen worden door Nederlandse importeurs. Maar ook op kleinere, lokale schaal biedt het voordelen. Als voorbeeld gaf ze aan dat voor iedere 1.000 ton ingezameld textiel voor hergebruik 20 tot 35 sociale jobs gecreëerd worden.
Verder sprak Leyla over het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Dit is een koolstofbelasting op de invoer van energie-intensieve producten in de EU. Dit mechanisme, dat volledig wordt geïmplementeerd in 2026, zal een belangrijke rol spelen in het stimuleren van wereldwijde, schonere productie. Voor Turkse exporteurs betekent dit dat zij moeten investeren in schonere technologieën om concurrerend te blijven op de Europese markt.
De Nederlandse belastingdienst vraagt buitenlandse bedrijven sinds 2023 om bepaalde goederen te rapporteren. Vanaf 1 januari 2026 geldt er een registratie- en betaalplicht. Tevens zullen Nederlandse importeurs de CO2-voetafdruk van geïmporteerde elektriciteit en van materialen als staal, ijzer, aluminium, cement en meststoffen moeten documenteren en rapporteren. Ook chemicaliën, waterstof en kunststoffen kunnen hieronder vallen.
Met haar diepgaande kennis en ervaring is Leyla De Mos een toonaangevende stem in de dialoog over duurzaamheid en handel tussen Turkije en Europa. Haar presentatie op dit evenement onderstreept haar positie als een invloedrijke expert die bedrijven helpt om te navigeren door de complexe landschappen van internationale handel en milieuwetgeving.