• Nederlandse fietsindustrie naar Turkije. Springt u achterop?

    Turkije was even de NOS headline op het 8-uur journaal deze week. Blijkbaar biedt het land een kostenefficiënt en kwalitatief hoogstaand alternatief voor de fietsindustrie. Deze zomer rolt in Nederland de laatste conventionele fiets van de merken Batavus en Sparta van de band. Het moederbedrijf, Accell, moet bezuinigen en heeft besloten de productie te verplaatsen naar o.a. Turkije om de kosten te drukken.

    De Nederlandse productie wordt geconcentreerd in één fabriek in Heerenveen. Daar komt de focus te liggen op de ontwikkeling van innovatieve en technisch hoogwaardige fietsen. Dit leidt helaas tot het verlies van 150 banen en het einde van de productie van deze twee iconische Nederlandse fietsmerken.
    Toch blijft de Nederlandse fietscultuur onaangetast. Nederland is en blijft een fietsland. Het is goed in het bedenken van nieuwe fietsconcepten. Voor elke levensfase is er een fiets. Inventieve ideeën vinden hun weg via de export naar het buitenland. Daarnaast heeft Nederland allerlei fietssnelwegen, ontworpen door ingenieurs, die internationaal gevraagd worden voor hun expertise.
    Zoekt u als ondernemer een manier om ‘achterop de fiets’ mee te liften? Graag nodigt de stichting u uit om dit soort kansen in de metaalindustrie, maar ook in andere sectoren te verkennen. De verplaatsing naar landen zoals Turkije bespaart niet alleen productiekosten. Het opent ook nieuwe markten in de regio.
    De stichting werkt samen met lokale marktonderzoekers en technische experts in het veld.
    Neem gerust contact op!

     

    Bron video: NOS
  • Bouwen aan toekomst na aardbeving

    Wat is er gebeurd met de Giro 555 steun uit Nederland voor de heropbouw van de aardbevingsregio in Turkije?
    Presentator Jeroen Pauw bezoekt in de uitzending ‘Pauw in Turkije’ de zwaar getroffen gebieden in en rond Hatay, Gaziantep, Adiyaman en het grensgebied met Syrië. Bekijk video.
    De handel krijgt in dit NOS / NPO verslag ook aandacht (zie min. 42:15) waarvoor de stichting KvK Nederland-Turkije een lans brak vis-a-vis MKB’ers in Nederland. Lees artikel.
    Samenwerkende (Turkije) hulporganisaties achter Giro555: Care Nederland  –  Cordaid  –  Kerk in Actie –  Rode Kruis Nederland – Oxfam Novib  –  Save the Children Nederland – Stichting Vluchtelingen – UNICEF Nederland – World Vision Nederland – People in Need / Robbert van den Berg. Waarvoor dank!
    Analyses en cijfers over behoeftes en kansen voor een duurzaam herstel van het personeelsbestand in het aardbevingsgebied (field survey juli 2023) kan opgevraagd worden bij de stichting.

     

    * Impact import/export per provincie na aardbeving
    Geinteresseerden in een handelsmissie naar de Turkse regio om samen met lokale KvK’s en ondernemers kansen en behoeftes te onderzoeken kunnen contact opnemen met de stichting.
    Hoe kan men zich in de toekomst (beter) uitrusten in geval van dergelijke rampen? In bedrijven dient het bewustzijn over rampenrisico’s te worden vergroot in alle managementniveaus en onder werknemers. De stichting kan u doorverwijzen naar experts/opleidingen voor Disaster and Emergency Management Certificate. Contact.
  • BNR interview aardbeving Turkije

    BNR BREEKT interview “Ik sta klaar om Turkije en Syrië te helpen” met gastsprekers o.a. Nederlandse Rode Kruis en Stichting KvK Nederland – Turkije.

    De voorzitter van de Stichting KvK Nederland-Turkije, Ethem Emre, roept dringend op om meer draagvlak te creëren om de regio op te bouwen na de aardbeving. Interview gemist? Luister hier.
    De stichting is nauw betrokken bij lokale Turkse Kamer van Koophandels, zoals Adana en Mersin, die recentelijk zijn bezocht door een handelsdelegatie van Nederlandse ondernemers. Momenteel begeleiden Nederlands-Turks sprekende experten Nederlandse tv-zenders ter plaatse in de getroffen gebieden, te beginnen in de provincie Hatay.
    Na de rouwperiode zal geïnventariseerd moeten worden welke hulp lokale MKB-ondernemers in de regio nodig hebben, aldus Emre. Ontwikkelingen zullen zeker ook gevolgen zullen hebben voor bedrijven. De stichting zal een coördinerende rol uitvoeren. Een uitnodiging voor samenwerking is verstuurd naar Nederlandse ondernemersverenigingen.
    Constructieve reacties
    Bij het ter perse gaan van dit artikel hebben meerdere voorzitters van de bilaterale KvK’s constructief gereageerd, te weten de  Swedish Chamber of Commerce,  de Netherlands British Chamber of Commerce en de  Netherlands – Canadian Chamber of Commerce. Ook de voorzitter van MKB Rotterdam benadrukt dat er veel ondernemers in regio Rijnmond zijn die daar familie en/of vrienden hebben en met hen meeleven.
    De overheid moet delen van de infrastructuur vernieuwen, maar er is nog geen logistieke (onderzoeks)strategie voor warehousing, gecoördineerde intermodale transportketens, etc. om hulpgoederen tijdens toekomstige rampen snel ter plaatse te brengen. Ook hier wil en kan de stichting een coördinerende rol spelen, dankzij in-house logistieke experten in het kantoor in Rotterdam en Istanbul.
    Een Nederlandse parlementscommissie heeft, met name vanuit de kant van VVD, de verantwoordelijke Nederlandse minister gevraagd een brief te sturen met geplande acties.
    Contact
  • Bezoek aan Tweede Kamer

    De Nederlands-Turkse (handels)relaties zijn van groot en belang. Dat wordt in de Tweede Kamer ingezien bij de overhandiging van het boek ‘400 jaar officiele betrekkingen Turkije-Nederland’ aan Jan Klink.

    Nederlandse exporteert +/- 5 MLD. Menig Nederlandse ondernemer is al actief in Turkije – en omgekeerd. Een goed gesprek tussen Jan Klink (VVD) met Ethem Emre, voorzitter stichting KvK Nederland-Turkije heeft plaatsgevonden (16-11) over hoe de handel nog beter gefaciliteerd kan worden.
    Wordt vervolgd.
  • AGF handelsmissie op Turkse TRT

    De Agri-fresh handelsmissie georganiseerd door de stichting KvK Nederland – Turkije in samenwerking met partners DTTC en Raad International is ook dit jaar niet ongemerkt gebleven voor de Turkse TRT televisie.
    De delegatie werd met open armen ontvangen omdat de deelnemende Nederlandse bedrijven een totale omzet van +/- € 575 MLN vertegenwoordigen wat overeenkomt met de halfjaarlijkse Turkse Agri export in 2021.
    In het TRT interview wordt de voorzitter van de stichting KvK, de heer Ethem Emre, geinterviewd op de Interfresh Eurasia beurs in Antalya.

     

     

    Nationale aandacht op de Turkse TV is ook goed voor de Rotterdamse ‘BV’!
  • Het gras (en gas) is groener over de grens

    Ondernemers staan onder druk omdat het hapert aan drie B’s: beschikbaar menselijk kapitaal, betaalbare energiebronnen, betrouwbare toeleveranciersketens. Lees artikel ‘Het gras (en gas) is goedkoper over de grens’ gepubliseerd in MKB Rotterdam Rijnmond magazine (SterkR) verstuurd naar 14.000 bedrijven/ondernemers.
    Goedkopere productie van dezelfde (of betere) kwaliteit is mooi meegenomen, zeker in tijden van hoge energieprijzen en minder betrouwbare toeleveringsketens. Daarom reist een groep Nederlandse producenten jaarlijks naar Turkije. Er zijn al zo’n 3000 Nederlandse bedrijven gevestigd.
    Turkije houdt Nederlandse ondernemingen fit en vitaal. Waarom? Omdat steeds meer sectoren aan groeiplafonds zitten, omdat de rek eruit is, of vanwege een tekort aan (arbeids) middelen. En dus gaat men internationaal op zoek naar partners.
    De explosie van de gasprijzen hebben sommige tuinders doen besluiten de kassen deze winter leeg te laten. Ook andere sectoren in West Europa overwegen producties af te schalen wat aanverwante sectoren in Nederland zal beïnvloeden. Het stimuleert ondernemers duurzame strategieën uit te rollen.
    Wat voor soort ondernemers gaan er eind oktober 2022 mee? Groente & fruit, logistiek, engineering/componenten en een ondernemer uit de meubel/interieur branche. Andere sectoren worden later in een aparte handelsmissie gefaciliteerd. Het succes van de vorige handelsmissie resulteerde in relevante contacten, contracten en zelfs nationale aandacht op de Turkse TV. Goed voor de Rotterdamse ‘BV’!
    Let wel: laat u aan de hand meenemen door een Nederlandstalige, lokale handelsexpert met kantoor in Istanboel. Neem hiervoor contact op met de stichting KvK Nederland-Turkije te Rotterdam.
    Artikel geschreven door Peter Wolters, vicevoorzitter stichting KvK Nederland – Turkije. Tevens sparring partner duurzaamheid, digitalisatie en internationale positionering.
    Lees SterkR magazine, pagina 21

     

  • Zorgproject NL-TR op Turkse TV

    De Turkse media reageerden snel op het persbericht “Turkse Zorgcapaciteit voor Nederlandse Wachtrij”  gepubliceerd op 8 december 2021. De voorzitter van de stichting Ethem Emre werd via een life-streaming in een TV studio in Turkije (topic “Wereldwijde interesse in het Turkse gezondheidssysteem”) gevraagd meer informatie te verschaffen over de motivatie achter het Zorgproject NL-TR.

    De Nederlandse zorgsector is tijdens de coronacrisis tegen capaciteitsgrenzen aangelopen, blijkt uit het vollopen van de IC-afdelingen. Tevens is de geplande zorg deels uitgesteld. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte eind augustus nog bekend dat sinds maart 2020 zo’n 340.000 tot 380.000 operaties minder waren uitgevoerd dan verwacht. Het ‘overhevelen’ van Nederlandse patienten naar Turkse ziekenhuizen wordt momenteel onderzocht door de stichting KvK Nederland – Turkije.

     

     

  • Apple haalt iPhones uit Turkse webshops vanwege liracrisis

    Apple-producten zijn (nov. 2021) niet te koop in Turkse webshops. Door de val van de Turkse lira zijn de lokale prijzen plots 10% lager dan die in de VS. De koers van de lira is dit jaar al 45% gezakt. FD vroeg de mening van de stichting KvK Nederland-Turkije…

    De voorzitter van stichting zegt dat het geen rampscenario is. Ethem Emre: ‘Turkije heeft vaker een crisis meegemaakt en is er dan weer bovenop gekomen. Het land is veerkrachtig.’ Hij haalt aan dat de Wereldbank in oktober de groeiverwachting voor het Turkse bruto binnenlandse product nog naar boven bijstelde. De prognose staat nu op 8,5%.
    Een verkoper zei tegenover persbureau Reuters dat klanten elektronica door de inflatie niet alleen als gebruiksvoorwerp, maar ook als investering beschouwen. Lees het volledige artikel.

     

  • Turkse TV bericht over handelsmissie stichting KvK

    De TRT Haber (Turkse ‘NOS’) heeft een Nederlandse handelsmissie met vooral groente & fruit producenten/investoren mooi in de media gebracht!
    De stichting KvK Nederland-Turkije heeft met dit initiatief Nederlandse bedrijven tentoongesteld aan potentiele Turkse handelspartners.

     

     

    Vertaling van Turkse TV nieuwslezer:

    In Antalya heeft de lokale productenbeurs, genaamd Yörex, voor de 11e keer haar deuren geopend voor haar bezoekers. De gastheer hoste een belangrijke bijeenkomst tussen de verantwoordelijke personen van de Nederlandse bedrijven die actief zijn in de vers fruit- en groentesector en hun zakenpartners.

    Vroeger bekend als de zijderoute, nu bekend als de ‘One Belt One Road’ (OBOR) gevormd door China, Nederland als het meest bekende land in de landbouwsector van Europa en Turkije met zijn uitstekende handelspositie in termen van geografische ligging hebben elkaar ontmoet in Antalya om een handelsvolume van meer dan 20 miljard per jaar verder te ontwikkelen.

    Nederlandse zakenmensen ontmoetten hun partners op lokatie bij Turkse producten en bezochten eveneens Yörex, de lokale productenbeurs.

    Ethem Emre, voorzitter stichting KvK Nederland-Turkije: “Met als doel om uitleg te geven over de landbouw in Turkije aan producenten, exporteurs en importeurs uit Nederland zijn we hier met 11 bedrijven gekomen.”

    Fred van der Weijde, bestuurslid stichting KvK: “Het is hier een geweldige organisatie en we zijn erg blij om hier te zijn. Wat een mooie producten hebben ze. En ze zijn geïnteresseerd. Nu doen ze er alles aan om samen te werken. We verwachten goede resultaten.”

    Anton Filippo, deelnemer: “Om uitgenodigd te worden om deel uit te maken van deze delegatie heb ik niet veel ervaring in Turkije maar mijn eerste indruk is: Fantastisch! Er zijn veel kansen voor ons Nederlandse bedrijven in dit gebied van Turkije. Ik zie mezelf hier heel snel terugkomen.”

    Het is de bedoeling dat de samenwerking tussen Turkije en Nederland wordt voortgezet en dat de producten van Turkije in Europa een handelsmerk zullen worden.

    Lokale bedrijfsbezoeken incl. kassen met een indrukwekkende 200 HA werden gefaciliteerd naar Isparta, Antalya en omgeving waaronder Fineke (citrus; bananen; pepers; tomaten; aardappelen).

    Textiel en IT bedrijven stonden ook op het B2B matching programma in Istanbul en Denizli.

    Geinteresseerd in een volgende handelsmissie of andersinds zaken doen met Turkije? Contact info [at] nttf.nl.